KNLTB Competitie spelen?

Leuk dat je wil deelnemen aan de KNLTB competitie. Veel van onze jeugd en senior leden spelen ook in competitieverband. Niet alleen leuk om wedstrijdervaring op te doen, maar ook heel gezellig om andere leden beter te leren kennen. Sommige teams spelen al jaren in dezelfde samenstelling, sommige teams zijn iedere competitie op zoek naar leden die graag mee willen doen.

Doe je ook mee?

Meedoen aan de KNLTB Competitie? Dat kan! Informeer bij Mitchell Ras (senioren) of Sjoerd Ebben (jeugd) naar het competitieaanbod. Samen met jou bepalen ze welke competitie het beste bij je past.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Speel je het liefst in het weekend of liever doordeweeks?
 • Wil je graag meedoen aan een competitie met enkel- en dubbelpartijen of het liefst alleen met dubbelpartijen?
 • Speel je graag in een heren/jongens- of dames/meisjesteam of toch liever gemengd?
 • Voorjaars-, Zomer-, Najaars- en/of Wintercompetitie? 

Er is een competitie voor iedereen

De KNLTB heeft het hele jaar door een zeer divers competitieaanbod voor zowel senioren als voor de jeugd, op iedere dag van de week en voor elke leeftijd. Het maakt niet uit of je net begonnen bent of al langer speelt; iedereen kan meedoen!

Tenniskids

Voor kinderen t/m 12 jaar heeft de KNLTB Tenniskids ontwikkeld. Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Vier kleuren brengen de vooruitgang van een kind in kaart: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. De jongste jeugd die spelen in Rood, Oranje en Groen kunnen competitie spelen door mee te doen aan de Kia Tenniskids competitie. Jaarlijks doen er al zo'n 25.000 kinderen mee aan de Kia Tenniskids Competitie. Doe je ook mee? Klik hier en ontdek alles over de Kia Tenniskids competitie.

Junioren

Kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen meedoen aan de KNLTB Junioren competitie. Samen met een team bestaande uit meisjes, jongens of jongens en meisjes ga je de strijd aan met teams van andere verenigingen. Je kan in het voor- en in het najaar zowel op zaterdag als op zondag competitie spelen. Meer dan 14.500 junioren doen jaarlijks mee aan de KNLTB Junioren competitie. Doe je ook mee? Klik hier en ontdek alles over de KNLTB Junioren competitie

Senioren

Alle tennissers boven de 17 jaar, de senioren, kunnen deelnemen aan een divers aanbod van competities die in verschillende periodes in het jaar worden aangeboden, op iedere dag van de week en op elk niveau. Of je nu al jaren tennist, of pas net begonnen bent.

Aan bepaalde competitiesoorten zijn leeftijdscategorieën gekoppeld, zoals 17+, 35+, 50+. Dat betekent dat je pas mag deelnemen aan die competitie als je minimaal die leeftijd hebt. Daarnaast kan erin verschillende samenstellingen worden gespeeld, zoals dames, heren en gemengd (dames en heren). Competitie spelen wordt door velen beschouwd als het hoogtepunt van het jaar. Doe je ook mee? Klik hier en ontdek het complete competitieaanbod voor senioren.

 

Inschrijfprocedure KNLTB competitie

Om het aanmelden en de organisatie van de competitie zorgvuldig te laten verlopen hanteert TV Dierdonk een inschrijfprocedure om teleurstellingen en misverstanden te voorkomen. Neem je deel aan de competitie of ben je voornemens om deel te gaan nemen, lees onderstaande goed door.

Competitiebijdrage

TV Dierdonk dient voor ieder team wat deelneemt aan de KNLTB competitie een competitiebijdrage te betalen aan de KNLTB. Daarnaast zorgen wij als vereniging dat ieder deelnemend team voldoende nieuwe tennisballen ontvangt voor de te spelen thuiswedstrijden. Deze tennisballen worden voorafgaand aan de competitie aan de teamcaptain overhandigd. Vervolgens zijn de tennisballen eigendom van het team. 

Senioren

De competitiebijdrage voor een senioren team bedraagt: € 120,- (7 speeldagen) óf € 90,- (5 speeldagen) en wordt door TV Dierdonk geïncasseerd bij de teamcaptain. De teamcaptain wordt verzocht de competitiebijdrage vervolgens te verrekenen met de spelers in zijn team. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Betaalverzoek of Tikkie.  

Tenniskids/ Junioren

Ook voor een speler die zich inschrijft voor Tenniskids/Junioren competitie wordt een competitiebijdrage gevraagd. De competitiebijdrage bedraagt € 17,50 per speler

De competitiebijdrage wordt bij aanvang van de competitie door TV Dierdonk geïncasseerd. 

Team en plaatsing

 • Er wordt ingedeeld op volgorde van oudste rechten. Het team dat de meeste jaren competitie speelt op de betreffende dag heeft voorrang.
 • Het aantal te plaatsen teams is beperkt als gevolg van het aantal banen, tennisles en de verplichte tijdsklok voor de verlichting.
 • Elk team bestaat bij voorkeur uit minimaal 6 spelers. Deze spelers moeten allemaal deel uit maken van het team en ook actief spelen.
 • Een team dat zich met minder dan 6 spelers inschrijft, kan deelnemen als team, maar loopt een vergroot risico dat ze op een speeldag met te weinig spelers zijn. Te weinig spelers is géén officiële reden om de wedstijd te mogen verplaatsen en kan zelfs bij het niet kunnen spelen tot een boete leiden van de KNLTB.
 • De teamcaptain is zelf verantwoordelijk voor het vinden van eventuele vervanging voor en tijdens de competities.
 • Leden die uiteindelijk niet kunnen deelnemen, worden automatisch op de reservelijst geplaatst, waaruit door tussenkomst van de competitieleiding, indien nodig geput kan worden om andere teams te helpen het team volledig te maken.
 • Uiteraard dienen teams of individuele leden zich voor de sluitingsdatum ingeschreven te hebben, anders vervallen hun rechten.
 • De indeling van de competitieteams is de verantwoordelijkheid van de Technische Commissie (TC) in de rol van Verenigingcompetitieleider (VCL). Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de mensen die inschrijven. Plaatsing van het team is dus niet gegarandeerd.
 • Na definitieve bekend making van de competitie indeling door de KNLTB is pas zichtbaar wie de tegenstanders zijn en hoe ver er eventueel gereisd moet worden. Soms is de reistijd beperkt, maar kan ook kan het voorkomen dat er verder gereisd moet worden dan vooraf is ingeschat. Het terugtrekken uit de competitie van een team vanwege de reisafstand kan ook leiden tot een boete van de KNLTB.

Bardienst

 • Tijdens de competitie zorgen de teams zelf voor hun bardienst.
 • De bardienst wordt toegewezen aan de teamcaptain. Indien de teamcaptain op de speeldag is verhinderd, vraagt hij een teamlid om de bardienst over te nemen.
 • Indien op een speeldag meerdere teams thuis spelen, wordt één teamcaptain aangewezen als eindverantwoordelijke voor de bardienst. Regel onderling met het andere thuisspelende team wie het paviljoen afsluit.
 • Zorg dat je de tennisbanen én het paviljoen op basis van de instructies netjes achterlaat voor de volgende spelers/teams.
 • Zorg dat het paviljoen/tennispark 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd is geopend.
 • Teams die verzuimen hun bardiensten te draaien of niet handelen conform de bardienst- instructies worden beboet met € 100,- per voorval.

Boetes KNLTB

 • Eventuele boetes vanuit de KNLTB met betrekking tot annulering, niet of onvolledig komen opdagen op wedstrijddagen of verkeerd invullen van uitslaggegevens worden doorberekend aan de teamcaptain van dat betreffende team.
 • Boetes worden ook van de rekening van de captains geïncasseerd.
 • Voorkom boetes en neem contact op met de VCL bij onduidelijkheden.

Overige

 • De teamcaptain, of een gedelegeerd teamlid, is verplicht aanwezig te zijn op de teamcaptainsmeeting georganiseerd door de VCL, indien deze georganiseerd wordt.
 • Als er bezwaren m.b.t. wedstrijden zijn, neem direct contact op met de VCL.
 • Instructies van de Technische Commissie dienen direct opgevolgd te worden. Het niet opvolgen van deze instructies kan leiden tot diskwalificatie van het gehele team en de individuele spelers voor de lopende competitie en de twee daarop volgende competities.
 • Tenslotte ligt de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid bij de Technische Commissie. Zie ook: KNLTB competitiereglement voor zeer uitgebreide informatie over de competitie.
 • Het competitieteam zorgt zelf voor het gastvrije ontvangst van het bezoekende team. Uiteraard mag hiervoor gebruik worden gemaakt van de voorzieningen van de bar/keuken. 
 • Zorg dat alle consumpties worden afgerekend. Het splitsen van de rekening per team via het kassa systeem behoord tot de mogelijkheden. Drankjes van toeschouwers dienen direct te worden afgerekend.
 • Teamopstelling invoeren kan ieder teamlid, zoals ook het daadwerkelijk doorsturen van de definitieve opstelling maken. Uitslagen van de thuiswedstrijden kunnen alleen door de teamcaptain worden ingevoerd.

Bij eventuele vragen kan je contact opnemen met de Vereniging Competitie Leider (VCL) namens onze vereniging: Mitchell Ras (senioren) óf Sjoerd Ebben/Ronald van Dijk (jeugd). Bel naar de VCL of mail naar [email protected] óf [email protected]